Vždycky mě lákalo zdobení dortů, ale protože moc nepeču, nikdy jsem si na žádný netroufla. Minulý víkend se mi konečně naskytla příležitost a já jsem si (ne)upekla jeden slaný dort k narozeninám. Přišlo mi, že slané dorty jsou trochu mužskou záležitostí, takže se mi skvěle hodil jako dárek pro dědečka.
Slaný dort jsem dělala poprvé a inspirovala jsem se různými fotkami a recepty na internetu. Měla jsem určitou představu, ale finální vzhled a chuť určil páteční nákup a čerstvá dostupná zelenina z babiččiny zahrádky.
Suroviny na slaný dort:
- dva druhy toastového chleba
- šunka, salám
- sýr
- vajíčka
- 3 druhy pomazánek
- zakysaná smetana
- čerstvá zelenina
Příprava pomazánek a toastového chleba
Nejprve jsem si namíchala pomazánky do jednotlivých pater. Použila jsem šunkové pomazánkové máslo, obyčejné pomazánkové máslo a 3 balení Lučiny.
Obyčejné pomazánkové máslo jsem rozdělila na dvě poloviny, přidala jsem lučinu a jednu část jsem dochutila prolisovaným česnekem a druhou polovinu čerstvou pažitkou.
Všechny pomazánky jsem ještě naředila lžící zakysané smetany, aby se lépe roztíraly.
Dvě balení lučiny jsem použila na závěrečné potření celého dortu.
Skládání slaného dortu
Pak přišlo na řadu skládání toastového chleba a vrstvení jednotlivých pater dortu. Abych si trochu ulehčila práci s psaním, vše jsem si pečlivě nafotila.
Na spodní vrstvu slaného dortu jsem použila tmavý toastový chléb. Ten jsem pomazala šunkovým pomazánkovým máslem a zakryla vrstvou šunky. Aby jednotlivé vrstvy dortu dobře držely, pomazala jsem zbytkem pomazánky i šunku.
Další vrstvy toastového chleba jsem skládala a překrývala různými způsoby, aby se mi dort nerozpadl.
Do druhé vrstvy jsem použila pomazánku s čerstvou pažitkou a vajíčka.
Jako třetí jsem zvolila pomazánku s prolisovaným česnekem, na kterou jsem položila plátky sýru.
Poslední vrstvu tvořil opět světlý toastový chleba. Celý dort jsem poté pomazala obyčejnou Lučinou.
Boky dortu jsem obalila nasekanou čerstvou pažitkou. Vršek jsem ozdobila salámovou růžičkou a čerstvou zeleninou ze zahrádky.
Výsledná chuť mě velice příjemně překvapila. Měla jsem strach, aby se jednotlivé pomazánky a příliš nebily, ale nakonec si pochutnali všichni účastníci oslavy.